Pytanie: Jakie rodzaje żywności powinny być ograniczone, aby zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych?

Aby zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych, zaleca się ograniczenie spożycia żywności bogatej w oksalany (np. szpinak, buraki, orzechy), białko zwierzęce (zwłaszcza czerwone mięso), oraz sól kuchenna. Te składniki mogą przyczyniać się do formowania się kamieni wapniowych i innych typów kamieni nerkowych.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Nic straconego. Zadaj je tutaj!

Odpowiemy do 24 godzin

Proszę podać imię.
Proszę podać prawidłowy adres email.
Twoje pytanie musi zawierać przynajmniej 50 znaków.
Musisz wyrazić zgodę, aby kontynuować.

Premiera naszej aplikacji już wkrótce!

Prototyp aplikacji: diagnoza na wyciągnięcie ręki

PROTOTYP APLIKACJI DIAGNOSTYCZNEJ

Popularne świadczenia

Popularni specjaliści

Najczęściej zadawane pytania

Chcesz dostać powiadomienie na maila o tym, gdy uruchomimy wyszukiwarkę?


Serwis Diagnoza na wyciągnięcie ręki ma na celu edukację i dostarczanie informacji zdrowotnych. Nie stanowi on jednak porady lekarskiej i nie zastępuje profesjonalnej konsultacji medycznej. Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić rzetelność i aktualność publikowanych treści, jednak ostateczna decyzja dotycząca diagnozy i leczenia powinna być podjęta przez lekarza. Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne działania podjęte na podstawie informacji zawartych na stronie.