Chociaż dieta bezpośrednio nie leczy choroby Parkinsona, zdrowe nawyki żywieniowe mogą wspierać ogólne funkcjonowanie organizmu i pomagać w łagodzeniu niektórych objawów. Dieta bogata w antyoksydanty, takie jak owoce, warzywa i całe ziarna, może przyczyniać się do redukcji stresu oksydacyjnego, który uważa się za czynnik przyczyniający się do degeneracji neuronalnej. Dodatkowo, odpowiednie spożycie białka może wspierać skuteczność leków zawierających lewodopę, natomiast należy je spożywać w odpowiednich odstępach czasowych, aby nie zakłócały one wchłaniania leków.
Dołącz do naszej grupy na fb i bądź na bieżąco
Czy wiesz, że możesz pomóc? Wypełnij ankietę o przebytej chorobie
Odpowiemy do 24 godzin
Premiera naszej aplikacji już wkrótce!
Chcesz dostać powiadomienie na maila o tym, gdy uruchomimy wyszukiwarkę?